Vše, co potřebujete vědět o pletených mega dekách

Jak už to tak ale bývá u krásných designových doplňků, je třeba s nimi zacházet s určitou opatrností. Materiál, jako je vlna, vyžaduje šetrné zacházení. V tomto článku vám nastíníme, co můžete udělat pro to, aby vaše vlněná díla vydržela v co nejlepším stavu co nejdéle.

Vlna má bezesporu mnoho kladů, ale na druhou stranu má i několik nevýhod. Nejlepší si nechme na konec, proto začneme tím, co vás jistě zajímá více, to zamená, na co si dát u vlny pozor.

Ach ty žmolky…

Jednou z nevýhod je její opotřebení, které se projevuje tvorbou žmolků. Konkrétně v případě mega příze se jich jde ale poměrně snadno zbavit. Jednou za čas je proto dobré provést menší údržbu a žmokly šetrně odstranit. Můžete k tomu použít nůžky, ale my doporučujeme spíše žmolky odstranit ručně, aby výsledek nepůsobil “okousaně”. 

17761053_1893999040858714_8317548835299347526_o

Prát či neprát?

Také je třeba si uvědomit, že tyto přehozy či deky není vhodné prát. Naštěstí má ale vlna specifické samočisticí vlastnosti, takže to ani není nutné. Pokud se vám přeci jen stane nehoda a přehoz ušpiníte, například rozlitým vínem nebo kávou, je vhodné ihned zakročit, zasažené místo prolít vodou, z obou stran přimáčknout ručníkem a nechat vyschnout. V případě, že trváte na vyprání, doporučujeme dát přehoz do vany se studenou vodou a nechat pár hodin. Upozorňujeme však, že materiál absorbuje značné množství vody a nebude snadné jej jakkoli vyždímat. Zbývá potom vanu vypustit a nechat vody přirozeně odtéct a až po chvíli s dekou manipulovat.

Vhodné využití

Z fotek můžete mít pocit, že je výsledná deka jako obláček, ale opak je pravdou. Váha našich klubek dosahuje až 4,7 kg, což je i množství příze, kterou spotřebujete na výrobu jedné deky o rozměrech přibližně 100x180 cm. Logicky je pak deka hutná a težká. Nejčastěji mega deky nacházejí uplatnění jako dekorativní přehoz na sedačky, postele, křesla atd. Jejich popularita je dána zejména jejich velice efektním vzhledem. Zkrátka, jedná se o velice fotogenický výrobek. 

20170607_144713

Rychlost výroby

Pokud máte zkušenosti s klasickým pletením tak víte, že uplést si svetr je časově poměrně náročná záležitost. Ačkoliv je princip výroby mega deky naprosto stejný, její rychlost je přímo blesková díky tloušťce příze. Deku z jednoho klubka zvládnete vytvořit zhruba během dvou hodin. Stačí pouhé dvě hodiny a sami si vyrobíte krásný bytový doplněk, kterým oslníte každou návštěvu. 

Široká barevná paleta

V nabídce máme opravdu širokou škálu barev a nově pro vás chystáme i přízo melírovanou, nebo přízi, smíchanou z více barev. Velkým hitem je příze Unicorn, která se perfektně hodí pro výrobu dekorací a doplňků do dětských pokojů.

20170607_144813

V neposlední řadě pro vás připravujeme i podrobný návod, jak si deku doma vyrobit. Najdete v něm spoustu tipů, vychytávek a praktických rad, které při jejich výrobě sami používáme. Na našem Blogu již brzy!